Noutăți – Apariții in media 

Making of – spot Sandria – pentru Tele Europa Nova Timişoara

Sandria – Academia Artei Înfrumuseţării în diverse publicații

Sandria – Academia Artei Înfrumuseţării în diverse emisiuni tv

Interviuri

Interviu Geta Sanda cu Lucian Ristea

FRUMOSUL CA RESPONSABILITATE

de Lucian Ristea

Pentru jurnalistul bărbat atmosfera unei academii private în care cursanţi de toate vârstele, dar mai ales tineri, învaţă temeinic arta coafurii, frizeriei, cosmeticii, machiajului profesional, masajului, manichiurii si pedichiurii, ori a unghiilor false, ar părea, la prima vedere, o excursie în banal. Dar, surprinzător, nu despre stereotipii culturale ori prejudecăţi personale am vorbit cu doamna Geta Sanda, fondator, manager şi lector al “Academiei Artei înfrumuseţării SANDRIA” din Timişoara.

Lucian Ristea: Doamnă Sanda, sunteţi de formaţie inginer energetician. Nu e mare distanţa dintre această meserie şi cea de lector în artele frumosului pe care le predaţi în cadrul Academiei dumneavoastră?

GETA SANDA: Evident că e o mare diferenţă, dar am crezut mereu că trebuie şi putem să avem resurse nemăsurate de adaptabilitate. În locul marilor proiecte energetice, care lipsesc acum din peisajul profesional al ţării, mă văd dând curs unei mai vechi pasiuni pentru frumos, pentru artă, pentru că toate specializările pe care le oferim şi certificăm la nivelul recunoaşterii europene sunt forme de artă.

Lucian Ristea: Asta înseamnă că sunt forme de activitate foarte personalizate.

GETA SANDA: Desigur. Fiecare cursant are o personalitate proprie, o manieră individuală de a pune în practică ceea ce învaţă, la fel cum fiecare persoană ce intră pe uşa unui salon de cosmetică, coafură, firzerie, etc., are problemele proprii, imaginea proprie, pe care doreşte să şi-o construiască, ori s-o îmbunătăţească, ori să o schimbe cu totul. Toate aceste meserii aparent banale se bazează pe talent, simţ artistic şi, chiar prioritar, pe ştiinţa comunicării.

Lucian Ristea: Pare, deja, mai complicat decât îmi imaginam. Ce fel de oameni formaţi aici?

GETA SANDA: Cursanţii noştri vin din medii sociale şi profesionale de o mare varietate. Sunt, majoritar, tinere şi tineri în căutarea rostului în viaţă, dornici să înveţe o meserie. Unii, trimişi de părinţi, înţeleg mai greu că aici nu e doar un soi de şcoală unde, după o vreme şi achitarea taxelor de curs primesc o diplomă care le permite să lucreze oriunde în Uniunea Europeană. Aici lucrăm individual, cu fiecare cursant în parte, ne interesează aspiraţiile lui, ideile lui despre lume şi societate, talentul fiecăruia, ne interesează să asimileze nu doar cunoştinţele strict tehnice, ci şi principii solide de viaţă. Cu marea majoritate dintre cei peste 1100 de absolvenţi, de când am înfiinţat Academia, în 2005, ne mândrim. Am format nu doar profesionişti, ci şi, iertaţi-mi expresia poate pretenţioasă, dar o spun ca pedagog şi ca mamă, am format oameni. Am avut cazuri, numeroase, de copii ai căror părinţi sunt plecaţi de multă vreme în străinătate, la muncă, şi care, în grija bunicilor, nu ştiau încotro să apuce. Am întâlnit poveşti de viaţă teribile, altele înduioşătoare. Sigur, au existat şi cazuri în care nu am fost crezută, când nu am învins convingerea uneori arogantă a unora că plătiseră un curs şi, prin urmare, dobândeau automat o diplomă. De aceştia ne-am despărţit fără ezitare. Paradoxal sau nu, aceste meserii, aparent banale, nu sunt pentru oricine. Nu alergăm după cursanţi, avem un număr de locuri limitate pentru fiecare serie. Dar, ca să completez răspunsul la întrebarea dumneavoastră, pe lângă tineri am avut cursanţi cu cariere consacrate, profesori, jurişti, avocaţi, oameni dornici fie să îşi diversifice aria profesională şi, unii, să îşi şi suplimenteze veniturile, fie interesaţi de noi forme de expresie ale propriei lor personalităţi, cum sunt cazurile numeroase ale doamnelor care au dorit să înveţe arta machiajului profesional ori a îngrijirii cosmetice riguroase.

Lucian Ristea: Cum v-au găsit aceşti oameni?

GETA SANDA: Aici răspunsul e simplu: folosind internetul, unde găsesc atât pagina proprie a Academiei SANDRIA, cât şi pe cea de pe Facebook. Nu în cele din urmă, însă, mulţi cursanţi au venit la noi pe baza recomandărilor absolvenţilor din anii trecuţi, recomandări, se pare, foarte bune.

Lucian Ristea: Inevitabil, ne vom opri la problema costurilor.

GETA SANDA: Am să vă spun doar că pentru o calificare profesională conformă standardelor europene, cu recunoaşterea atestării în întreaga Uniune, preţul unui curs la noi, să luăm exemplul cosmeticii, de pildă, este de peste 10 ori mai redus decât într-o ţară occidentală !  Acesta este şi motivul pentru care, de pildă, am avut cursanţi veniţi din Anglia, Germania, Spania, Italia ori Austria. Şi, ca în orice Academie serioasă, noi asigurăm toate materialele necesare, asta însemnând consumabilele specifice fiecărei specializări.

Lucian Ristea: Există o cerere reală pe piaţa muncii pentru meseriile predate în Academia dumneavoastră?

GETA SANDA: Există, la nivelul întregii Europe. Noile serii de cursanţi certifică această realitate, într-un peisaj economic tot mai tulbure.

Lucian Ristea: În final, spuneţi-ne, vă rog, ce vă diferenţiază de celelalte academii şi şcoli de formare profesională care se ocupă de aceleaşi domenii?

GETA SANDA: Nu concurenţa ne interesează, în primul rând. Ceea ce oferim la Academia SANDRIA este, pe lângă gradul foarte înalt de competenţă, responsabilizarea cursanţilor faţă de meseriile alese, care implică toate, cum spuneam, un mare grad de interacţiune umană. Aici acordăm atenţie fiecăruia în parte, nu suntem o fabrică de diplome, cum se spune uneori, din nefericire pentru imaginea educaţiei la noi. Ca principiu, ne învăţăm cursanţii că nu banul primează, ci valorile fundamentale în viaţă, că orice activitate, oricât ar părea de simplă, de obişnuită – dar vă asigur că specializările noastre nu sunt nici una, nici alta! – e o experienţă ce te poate îmbogăţi spiritual, că o meserie bine făcută îţi poate aduce bucurii şi satisfacţii autentice într-o lume în care simţim tot mai mult nevoia de aşa ceva.

Lucian Ristea: Stimată doamnă, vă mulţumesc.